onsdag 4 januari 2012

Att äta sent på kvällen - fiende till din fettförbränning & viktminskning

Det finns många aspekter att beakta om du tänker gå ner i vikt snabbt. I princip handlar det om tre bollar att hålla i luften: kost, motion och tålamod. Detta inlägg om att gå ner i vikt snabbt ska främst handla om det förstnämnda: kost. Och varför du bör undvika att äta sent på kvällen, eller ännu värre: på natten, om du vill gå ner i vikt.

Nattamackan kan vara lockande - men tar bort förutsättningen för att gå ner i vikt


Visst är det lockande att gå och äta på kvällen på en gemytlig restaurang med sina vänner eller sin partner. Att avnjuta en måltid i goda vänners lag är naturligtvis mycket trevligt. Men naturen tycker inte om att vi frossar så sent. Den såg hellre att alla organismer intog sin föda i god tid före skymningen och sedan långsamt kom till ro. Fysiologiskt sett är det inte meningen att man ska roa sig under de sena kvällstimmarna eller natten.

För hundratals miljoner år sedan bestämde naturen att de sena kvällstimmarna ska ägnas åt assimilation: Hjärtfrekvensen, pulsen, blodtrycket går ned, tarmverksamheten stimuleras. Många biljoner näringsämnesmolekyler frigörs ur näringsvällingen i tarmen och transporteras till cellerna via blodet. Detta sker för att cellerna ska kunna återbildas ordentligt under natten så att organismen vaknar på morgonen full av energi och verksamhetslust.

När vi - strax efter elva - betalar notan på restaurangen börjar magen långsamt göra ett första bokslut över sitt innehåll. Den rapporterar till tarmen: »Nu måste vi arbeta övertid igen!« Samtidigt skickas en varning till fettdepåerna: »Glöm nattvilan! De kommer stora mängder triglycerider till nybildningen.«

Matsmältningen i magen börjar, de första fettandelarna nå fram till tunnltarmens övre del. Tarmen rapporterar till magen: 'Fyll inte på med näringsvälling så snabbt, jag hinner inte bryta ned födan!« Så kallad hormonell feedback (återkoppling gor att allt det här fungerar. Resultatet blir att hela matsmältningen avsevärt fördröjs. Alldeles för sent anländer näringsvällingen till tarmen - i normala fall ligger vi då redan och sover.

Som du säkert redan räknat ut är det inte bra att äta sent på kvällen, allra minst om du avser att gå ner i vikt snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar