onsdag 4 januari 2012

Diet och bantning - dina hjärna behöver Glukos

Vid en svältkur är framför allt hjärn- och nervcellerna i fortsatt behov av glukos (även kallat blodsocker) som energibränsle varje sekund. Glukosmolekylerna är de minsta beståndsdelarna i kolhydraterna. För att hjärn- och nervfunktionerna inte ska bryta ihop vid glukosbrist, har naturen sett till att vår ämnesomsättning kan omvandla vissa aminosyror (byggstenarna protein) till glukos. Och det gör den också i stor utsträckning om glukos saknas i näringsvällingen under en bantningskur.

Under en eller flera veckor förbränns alltså en enorm mängd av kroppens egen glukos till livsnödvändig energi. Det är därför man ofta är så nervös när man bantar. På varje glukosmolekyl sitter tre vattenmolekyler. Om vi under en bantningskur snabbt tappar två kilo, utgörs dessa av ett halvt kilo glukos ocl: en och en halv liter vatten. Fettet i bukfettet rörs alltså inte.

Utan proteiner säckar musklerna ihop


Efter glukosdebaclet uppstår en proteinkatastrof i kroppen. Våra celler har nämligen ett lika stort behov av proteinbyggstenar (aminosyror) som växterna av vatten. Man kan se det så här: En frisk hjärtmuskelcell förfogar över 200 000 ytterst små proteinfabriker (så kallade ribosomer). Dessa fabriker svarar för att koppla ihop aminosyror till protei ner, som cellen behöver för att vara alert varje sekund. Det tar i genomsnitt 45 sekunder för en sådan proteinmolekyl att bildas. Därefter kastar sig molekylen genast målmedvetet ut i cellernas turbulenta ämnesomsättning. Muskelcellerna är särskilt aktiva och behöver därför extra många ribosomer. Bindvävsceller och andra celler behöver inte lika många - trots det sker det triljoner sådana proteinsynteser i kroppen varje timme.

1 kommentar: