fredag 21 juni 2013

Tips och råd för att ändra dina matvanor

När man lägger om sina matvanor kan man ibland behöva en inkörsperiod. Ha därför tålamod med dig själv. Till en början kan det också vara frestande att jämföra den nya maten med den du hittills har varit van vid. 

Låt inte detta utgöra ett hinder för dig. Låt inte den negativa rösten inom dig (den som viskar om nederlag  göra sig gällande redan innan du ens har startat din diet.) Se det för vad det är: ditt inre motstånd mot kraftfullhet, ett omedvetet sätt att hindra dig själv från att vara stark, lyckad och slank.

Frukost
Hoppa aldrig över frukosten. Det är det viktigaste målet under hela dagen. Ändå är det just här som de flesta gör fel. De hoppar över frukosten i tron att de ska spara in några kalorier. Det verkar som sagt finnas en viss glädje i att uppoffra sig — det finns något triumferande över att inte ha ätit något som helst under en hel dag. Många gånger har jag hört människor säga, med en otrolig glöd i ögonen, att de minsann endast har ätit ett knäckebröd under hela dagen.



Alla vet egentligen,  inklusive berörda parter, att detta inte alls är särskilt förnuftigt. De vet kanske inte den direkta anledningen till varför ett så lågt kaloriintag inte är att föredra, men att det inte är hälsosamt, vågar jag påstå, vet alla. Varför är ett avhållande från mat förknippat med framgång, god karaktär och att man är duktig?

Det här tillvägagångssättet har provats av ett stort antal människor ett otal gånger och har aldrig löst någons viktproblem. Tänk på att om du funderar på att vara "duktig" genom att offra ett mål egentligen önskar att inte lyckas med dieten.

 Med detta som bakgrund kan det vara intressant att nästa gång — om du skulle känna glädje över att ha varit "duktig" och ätit väldigt litet — fråga dig själv var glädjen i detta ligger. 

Och framförallt, påminn dig själv om att ingen i världshistorien har lyckats gå ned och framförallt inte behållit sin vikt med denna metod.

 Om du inte äter frukost bidrar detta till att sänka ämnesomsättningen, och det kan gå ganska fort. Det är därför det är så viktigt, speciellt vid diet, att äta var 3-4 timme. Det är faktiskt till och med bättre att äta något lite mer "onyttigt" än att inte äta någonting alls. Så se till att hålla förbränningen igång genom att inte hoppa över denna måltid, och ingen annan heller för den delen.

Och visst vore det väl synd att låta bli att äta all den goda mat som finns när den till och med kan göra dig smalare? Uppoffring kommer varken att göra dig smal eller lycklig.

Lunch och middag
Lunchen är för många en riktig vånda. Man slits mellan dietmat och restaurangmat, som sällan stämmer överens med ambitionen om att gå ned i vikt. Men du kan, om du väljer att äta ute, be om annan mat än just den som står på menyn. De flesta restauranger är ofta tillmötesgående om du frågar efter alternativ. Du kanske kan få såsen vid sidan om, byta ut pommes frites mot potatis, pasta eller ris, beställa sallad utan dressing och så vidare.

Var lite kreativ och se hur du själv kan bidra till att göra maten lite mer "viktminskningsvänlig". Låt inte en eventuell rädsla för att bli sedd som besvärlig vara ett hinder till framgång. Arbeta istället på att förändra den tanken. Du kan också laga egen mat och ta med dig. För många är valet mellan att ta med egen mat och att äta ute ett svårt val. Man vill gå ned i vikt, ha kontroll på vad man äter men helst inte behöva laga maten själv. Samtidigt vill man äta ute eftersom den maten brukar upplevas vara godare än dietmaten, och framförallt upplever man det vara mycket enklare. Detta innebär mindre kontroll över maten och att man som en följd av detta kanske inte uppnår den vikt som man strävar efter.



 Antingen äter du ute och inser att det kanske inte är det bästa för vikten, men att du väljer att göra det för att du tycker att det är bekvämast så. Eller väljer du att ta med dig egen mat. Var uppmärksam på om denna situation skapar konflikt inom dig.

Genom att vara medveten om att det finns val och dess konsekvenser tar du ansvar. Med hjälp av recepten i den här boken kommer denna konflikt aldrig mer att kunna berättigas, eftersom dessa är minst lika goda som en "dagens".

Och ärligt talat, hur välsmakande är egentligen den oftast massproducerade lunchen i längden?

Enligt dietplanen ska du äta två lagade mål om dagen. Men det innebär inte att du måste tillaga två mål varje dag. Naturligtvis lagar du dubbel sats till middagen och tar med dig till nästa dags lunch. När du börjar följa planen är det alltså endast den första dagen som du behöver laga två mål.

Tycker du att det är alltför arbetsamt att ens laga ett mål om dagen är du nog inte redo för en förändring än. Detta är helt i sin ordning. Du bestämmer själv vad du vill göra och när du inte ska göra det.

Mellanmål 
Mellanmålet behövs för att hålla ämnesomsättningen igång och ger blodsockret en knuff i rätt riktning. Även om du skulle känna dig mätt, försök att undvika att hoppa över det. Annars är det lätt hänt att det senare på eftermiddagen slinker ner lite godis istället.

Kvällsmål 
Att gå och lägga sig hungrig är inget vidare för vare sig insomnandet, dina muskler eller kroppens återhämtning. Det skulle ske en alltför stor nedbrytning av muskelmassa om du inte åt från klockan sex på kvällen till kanske klockan sju-åtta morgonen därpå. Hoppa därför inte över ditt kvällsmål. Och än en gång: kom ihåg att denna diet uppmuntrar till att äta mycket. Återigen, du är alltså inte "duktig" om du står över detta mål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar