onsdag 4 januari 2012

Frukt och grönsaker - om fryst och färskt!


Om du har varit länge i södern har du säkert lagt märke till hur mycket bättre frukten och grönsakerna smakar där. Det är självklart så att tomater och apelsiner smakar bättre i länder som har naturliga förutsättningar för att producera dem. Frukt och grönsaker som importeras reser ganska långt innan de hamnar i butikerna. De plockas som regel innan de är mogna, förvaras kallt hos exportören, under transporten, under lagringen hos importören och distributören och under transporten till butiken. Så förvaras de kallt i butiken innan vi köper dem och lägger dem i kylskåpet i några dagar innan vi äter dem. Det är knappast det naturligaste för frukt och grönsaker - och leder till att när de väl mognar är deras innehåll av vitaminer och mineraler mycket lägre än om du själv hade plockat dem och ätit dem direkt. Frukt och grönsaker som produceras på naturligt sätt hos oss (äpplen, päron, jordgubbar och andra bär, kål osv.) håller måttet.

Många fnyser åt frysta grönsaker och bär och tror att de har sämre kvalitet än färska. Det är helt fel Frukt och grönt som fryses in är alltid av högsta kvahtet, du har väl aldrig hittat något som var dåUgt i en påse med frysta produkter? De plockas, ansas snabbt och fryses in - och förblir i det tillståndet tills du äter dem. Den processen är mycket bättre än kylförvaringen och den sörjer för att vitaminer och mineraler bevaras. Oavsett var och hur frukten och grönsakerna har producerats är det viktigt att äta mycket av dem om du vill ha en god hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar