onsdag 4 januari 2012

Krom som kosttillskott

Krom är ett mycket viktigt mineral om du har insulinresistens. Det får vi via kosten, men många förbrukar mer krom än de intar. Krom är en del av ett komplex som heter glukostoleransfaktor eller GTF. Det gör det enklare för insulin att få in blodsockret i (muskel)cellerna, det förbättrar insulinets verkningar och sänker därmed insulinresistensen. Tillspetsat kan man säga att ju mer krom du har, desto mindre insulin behöver kroppen lagra och vice versa. Krom förstärker alltså insulinets verkan och kallas ofta för "insulinets partner". Tillräckligt med krom leder till mindre sockerhunger.

Ju mer kolhydrater du äter, särskilt de med högt GI, desto mer krom behöver du. Många av matvarorna som vi äter sänker kromhalten i blodet. Detsamma gör fysisk och psykisk stress samt hård träning. Ju äldre vi blir, desto mindre krom har vi. Därför behöver vi mer krom med ökande ålder.

Kom ihåg att krom enbart bör intas med vatten och inte tillsammans med mat eller andra mediciner eller kosttillskott, speciellt inte tillsammans zink.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar