onsdag 4 januari 2012

Fettreduktion, fettförbränning, viktminskning - och att gå ner i vikt snabbt

Jag har talat om förbränning, hormoner, fett och kolhydrater, och alltid talat om viktreduktion. Men är det viktreduktion vi vill uppnå, eller snarare fettreduktion? Du håller kanske med mig om att det bara är positivt att gå upp i vikt, om det handlar om ökad muskelmassa? I alla fall tror jag att en hel del män skulle resonera så. Medan kvinnor verkar mer fokuserad på att gå ner i vikt med i princip vilka medel som helst.

Det är alltså inte vikten som räknas, utan hur vikten är fördelad. Din kropp består av ditt skelett, alltså ben, diverse organ, muskler och fett. Mängden kroppsfett varierar en hel del inom normalområdet. För män är det cirka 16 procent fett som anses vara det ideala. Det är bara toppidrottare som kan ha lägre fettprocent. För kvinnor är 22 procent kroppsfett det ideala. Hur många procent kroppsfett du har är en mycket bättre hälsoparameter än bara kroppsvikt, gärna kombinerat med ditt BMI och ditt midjemått. Du kan ta reda på mer om forskning kontra fetma här på forskning.se

Det finns relativt enkla mätmetoder, och mer avancerade vetenskapliga metoder för att ta reda på om du har gått ner i fett och inte bara i vikt. Det enklaste är en kombination av mätning av vikt och midjemått, speciellt om du har mycket fett runt midjan. Vad är det för mening att gå ner i vikt snabbt, om huvudorsaken är att du blivit av med vatten och muskelmassa? Det innebär att basförbränningen blir lägre och att du framöver går upp mer i vikt än tidigare. Du kan bara äta och träna dig till bättre förbränning och hälsa! Fettreduktion är alltså den form av viktminskning du ska fokusera på - och som kommer att göra så att du går ner i vikt på ett snyggt och beständigt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar