söndag 14 juli 2013

Fakta om fett

De senaste åren har vår "rädsla" för fett blivit alltmer nyanserad, inte minst när det gäller dieter och viktminskning. Poängen är att man inte ska undvika fett när man vill gå ner i vikt, utan fokusera på att äta nyttigt fett. Här följer ett par grundläggande fakta om detta näringsämne.


  • Fett ger dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein.
  • Fettsyror delas in i mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror, där de omättade fettsyrorna är mycket viktiga för ämnesomsättningen.
  • Behövs för uppbyggnad av cellmembran, bildning av hormoner och upptag av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. (Notera dock att kroppen själv kan tillverka vitamin D från fett när huden exponeras för solen.) 
  • Dessutom är fett en nödvändig energikälla vid fysisk aktivitet.
  • En tränad person har en högre fettförbränning både i vila och under träning än en otränad person. Alla kan få en högre fettförbränning genom att träna sin kropp.
  • Härdat fett bör undvikas i största möjliga mån.


Så hur är det nu? Skulle man teoretiskt sett kunna äta sitt rekommenderade dagliga energiintag i enbart fett, eller kanske kolhydrater eller protein?




Är det det totala energiintaget som måste stå i fokus när man vill anamma en bra kostföring och lyckas permanent med sin viktminskning?

Svaret är förstås nej. Alla näringsämnen har unika funktioner i kroppen, vilket gör att det ena inte kan ersätta det andra. Lek med tanken att du en dag skulle äta hela ditt energibehov i form av fett.

Proteinbristen skulle få din kropp att börja bryta ned redan existerande muskelmassa, vilket är den raka motsatsen till vad du strävar efter vid en viktminskning. Glukosbristen skulle ge dig kraftig huvudvärk och ett alldeles fruktansvärt humör.

Näringsämnen ska aldrig uteslutas ur kosten. Precis som du behöver fett, behöver du också kolhydrater och protein. Energiinnehållet i respektive ämne är ingalunda det allra viktigaste. Av yttersta vikt är att du, förhoppningsvis med hjälp av den här boken och genom att samtidigt lära dig hur din kropp reagerar på små förändringar i kosten, får en känsla för hur du ska sätta samman olika livsmedel för att nå den optimala kombinationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar